16 Eylül 2011 Cuma

Avukatlık Stajını başlatma

     Bu sefer daha ayrıntılı anlatacağım.Mail atan arkadaşlar var sürekli.
   
     Baronun sitesinde toplamanız gereken evraklar var.Bunları matbu olarak baronun 212 nolu odasından veya internet çıktısı şeklinde de alabilirsiniz.
   
1.Nüfus cüzdanı örneği veya nüfus kayıt örneği: 3 adet alınacak.Muhtarlıktan almayın boşuna para vermeyin nüfus müdürlüğünden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

2.Fakülte diploması veya geçici mezuniyet belgesi: 3 adet.Okulunuzdan veya noterden aslı gibidir onayını almanız gerekiyor.

3.Memuriyet sicil veya bonservis: 2 adet.Mezuniyetten sonra memurluk yapanlar alacak bu belgeyi.

4.Askerlik terhis belgesi: 1 adet.Mezuniyetten sonra askerlik yapanlar için.

5.Takdim ve askı kağıdı: 2 adet.Bu belgeyi baroya giderseniz oradan verilecek staj belgeleri arasından edinebilirsiniz ya da baronun sitesine girip çıktı alabilirsiniz.Bu belgeye fotoğrafınızı yapıştırıp belirlediğiniz herhangi iki avukata imzalatacaksınız. Fakat dikkat etmeniz gereken imzaların hem resmin üstüne hem de açığa atılması gerektiği.İki belgeyi de aynı şekilde düzenlemeniz gerekiyor.

6.İstem dilekçesi: 2 adet.Bunu da barodan matbu olarak aldığınız kağıtların içinde bulacaksınız ya da bilgisayardan çıktı yapabilirsiniz.Bu belgede doldurmanız gerekenleri zaten göreceksiniz.Önemli olan baroya kayıtlı 5 avukat ismi vermeniz gereken yere ulaşabileceğiniz avukatları yazmanızdır.Çünkü bunlardan biri adına tahkikat mektubu çıkacak ve o avukat sizin için bu mektubu hazırlayacak.Dolaysıyla tanıdık avukat ismi yazın, tanıdık avukat yoksa bir avukatla iletişime geçip kendisini haberdar edin.

7.Beyan dilekçesi: 2 adet.Bunu da barodan aldığınız kağıtlar arasında bulabileceğiniz gibi çıktı yapabilirsiniz. Bu belgede avukatlık yapmanıza engel bir durum olmadığı yazısının altına adı,soyad imza ve stajınızı yapmak istediğiniz adliyeyi yazıp ad,soyad,imza.Kartal,Üsküdar ve Kadıköy adliyeleri ikametgaha göre çalışıyor.

8.Muvafakatname: 2 adet.Bunu adliye stajını bitirdikten sonra yanında çalışacağınız avukattan alıp götürebilirsiniz.Yani stajınızı başlatmanız için zorunlu olan belgelerden değil.Fakat muvafakatname alacağınız avukatın meslekte 5 yılını tamamlamış olması gerekiyor.Pek çok insan soruyor istem dilekçesine yazdığınız 5 avukat ya da takdim askı kağıdına imzalattırdığınız avukatların meslekte beş yıl doldurmuş olma zorunlulukları yok,baroya kayıtlı olmaları yeterli.Muvafakatnamede ise meslekte 5 yıl tamamlamış olma zorunluluğu var.

9.Doktor raporu: 2 adet.Sağlık ocağı,devlet hastanesi veya hükümet tabiplerinden alabilirsiniz.Ben sağlık ocağından alın derim.Hem para vermezsiniz hem de 2 dakikada işiniz hallolur.Yalnız burada dikkat etmeniz gereken raporda "avukatlık yapmaya engel vücut ve akli arızası yoktur" kaydı bulunmalı.Benim doktorum raporu hemen çıkardı ve üstüne kendi el yazısıyla bu kaydı yazdı.Bu şekilde de kabul ediliyor merak etmeyin.

10.Sabıka kaydı: 2 adet alınacak.Bunu herhangi bir adliyeden alabilirsiniz.Önemli olan arşivli sicil kaydı almanızdır.Zaten size verilen dilekçenin noktalı yerine İstanbul Barosuna yazarsanız arşivli çıkacaktır lakin siz yinede görevliye söylemeyi ihmal etmeyin.Tanesi 5 tl.

11.İkametgah senedi: 2 adet.Muhtarlıktan alabilirsiniz.10-12 tl civarı bir şey tutuyordu galiba.İstanbul barosuna vereceğiniz için sadece İstanbul ikametgahı kabul edilir.

12.Vesikalık foto: Baronun sitesinde 8 adet diyor fakat takdim ve askı kağıdına 2 adet,staj eğitim merkezine kayıt sırasında da 2 adet vereceğiniz için en az 16 tane çektirin derim ben.Nolur nolmaz.

13:Damga vergisi: Herhangi bir vergi dairesine damga vergisi yatırıyorsunuz.34 tl idi sanırım.

14.Başvurunuz itibarıyla ssk,emekli sandığı ve bağ-kura kaydınızın olmadığına dair belge: Burada önemli olan başvurunuzu yaptığınız sırada herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmamanızdır.Yoksa babanızdan dolayı sigortadan yararlanıyor olmanız veya daha önce sigortalı çalışmış olmanız önemli değil.Benim de sgk'ya kaydım çıktı fakat bana verilen belgede işe giriş çıkış tarihlerim ve sigortam için ödenen primlerin hepsi gözüküyordu.Hiç bir sorunla karşılaşmadım.Dikkat edin sosyal güvenlik kurumundan 3 ayrı belge alacaksınız (sgk,bağkur ve emekli sandığı için).Ben belgelerimi Göztepe Marmara üniv. yanındaki sosyal güvenlik kurumundan aldım.Halkla ilişkiler bölümüne gidin oradan temin edebilirsiniz.

Belgeler bu kadar.
Belgelerinizi tamamladığınızda baroya gidip 212 nolu odaya teslim edin.Sizi önce 202 sonra 204 nolu odaya yönlendirecekler.202 nolu kayıt evrak odasından istem dilekçenizi onaylatacaksınız ve 204'e yani muhasebeye gidip 7 tl yatıracaksınız.Sonra tekrar 212 nolu odaya gidip belgenizi vereceksiniz.Biraz bekleyin seçmiş olduğunuz 5 avukattan birine mektup çıkacak.Bu tahkikat mektubudur.Avukatın sizin hakkınızda araştırma yapıp baroya verdiği mektup.Baro görevlisi size belli bir tarih aralığı verecek bu tarihe kadar tahkikat mektubunuzu baroya vermeniz gerekmektedir. Yalnız şanslı değilseniz avukat sizin adınıza araştırma yapmaz siz a4 kağıda yazıyı yazıp avukata götürün,avukat imzalasın,baroya götürün.Tahkikat mektubu 2 adet olacak. Bilgisayardan çıkarabilirsiniz veya benim gibi 2 dakikada elle yazabilirsiniz.
Baronun verdiği mektupta yazı numarası,tarih,adınız adresiniz oluyor zaten.Şu şekil bir yazı yazabilirsiniz.
  
   İstanbul Barosu Sayın Başkanlığı'na;
   Baronuzun ... tarihli ve ... sayılı yazısına konu olan ...'nın staj listesine yazılma istemi hakkındadır.


   İstanbul barosu staj listesine yazılma isteminde bulunan ve halen .... adresinde oturan ...'nın 1136 sayılı avukatlık Kanununun 19.maddesi uyarınca gerekli araştırma yapılmış ; stajyer adayının Avukatlık Kanunu hükümlerine göre engel bir hali olmadığı ,çevresinde dürüst sayılır ve güvenilir bir kimse olarak tanındığı,itibar sarsıcı kötü alışkanlık ve tutkunluğu bulunmadığı,avukat olabilmek için gerekli manevi niteliklere haiz olduğu Avukatlık kanununun 11.maddesinde belirtilen avukatlıkla birleşmeyen bir işle veya avukatlıkla birleşebilen işlerden olmakla birlikte staja devamlılığına engel olabilecek bir işle uğramadığı tespit edilmiştir.
    Saygılarımla arz ederim. 
                                                             Avukatın adı soyadı imzası


  Tahkikat mektubunuzu baroya 212 nolu odaya teslim edeceksiniz.Sizi yine 202'ye yollayıp mektubunuzu onaylattıracaklar.Onaylattıktan sonra 212ye teslim edeceksiniz.Oradaki görevli size bir tarih ve saat verecek o gün ve saatte baroya gidip evraklarınızı alacaksınız.Sonra stajınızı yapacağınız adliyeye gidip başsavcılıktan imza alacaksınız.Sonra staj eğitim merkezine gidip kayıt yaptıracaksınız.Eğitim merkezine 2 adet fotoyla gidin. Eğitim merkezine kayıttan sonra baro 212 nolu odaya gidip dosyanızı teslim edeceksiniz.Ölme eşşeğim ölme değil mi?. Merak etmeyin prosedür karışık gibi görünse de her adımda bir sonraki yapmanız gerekeni size söylüyorlar.

     Bu arada istanbul barosunun nerede olduğunu bilmeyen arkadaşlar da var.Baro İstiklal caddesinde ada kitabevinin üstü.O sokaktan girin.Baro 2.kat.Anadolu yakasında oturanlar için tavsiyem Karaköy'e vapurla geçip tünelle istiklale çıkmanızdır.Maksimum 10 dakikanızı alır baroya ulaşmak.

19 yorum:

  1. Yahu senelerce oku koca koca kitapları yala yut birde 80 ayrı işle cebeleş amma zormuş avukat olmak yaa :)) Allahtan kazanamamışım :D

    YanıtlaSil
  2. çok çetrefilliymiş prosedür yahu..bende stajımı başlatacağım da şu tahkikat mektubu ve askı süresi hakkında bilgi verir misin biraz daha?
    bir de ben sigortalı olarak çalışıyorum staja başlarsam ne olacak?

    YanıtlaSil
  3. cemo
    ne sen sor ne ben söyliyim

    adsız
    belgelerini tamamlayıp baroya verdiğinde istem dilekçene yazdığın 5 avukattan birine zarf çıkacak.O avukat senin hakkında tahkikat mektubu yazacak.O mektubu baroya teslim ettiğinde de askı süren başlıyor.Bir şey yapmıyorsun yani.
    staj süresince sigortalı olarak çalışamazsın tespit edilirse stajın yanar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle tüm aşamaları açıklayıcı bir şekilde anlatmışsın teşekkür ederim. Benim sracağım soru şu: Evrakları teslim ettikten sonra avukatlardan birine ne kadar zamanda mektup çıkar? Mektup çıktığında tahkikat mektubunu bizim adımıza başkası götürebilir mi? Bu tahkikat mektubunu götürme tarihiyle ilk evrakları teslim ettiğimiz tarih arasında ne kadar zaman olabilir tahminen? Evrakları teslim ettikten sonra şehir dısına cıkacagım için soruyorum. Şimdiden teşekkürler

      Sil
    2. yorumunu şu an gördüm umarım geç olmamıştır cevap için.Ben evrakları teslim ettiğimde istem dilekçesine 5 avukat ismi veriyorsun ya o avukatlardan birine hemen o anda tahkikat mektubu için zarf çıkartıyor.Ben hiç beklemedim fakat başka bir arkadaşıma bir hafta sonra gel sana hangi avukata çıktığını bildireceğim demişlerdi.Sanırım yoğunluğa göre.Tahkikat mektubunu başkası götürebiliyor kabul ediyorlar.Evrakları teslim ettikten sonra 15 günlük bir askı süren oluyor yani tahminen sana 15-20 günlük bir süre veriyorlar evraklarını alman için.Ondan sonra evraklarını alıyorsun stajını yapacağın adliyeye gidip başsavcılıktan imza alıyorsun sonra tekrar baroya gidip imzalattığın evrakları veriyorsun sana stajyer avukat kimliğini veriyorlar o an tabi bi mutluluk :D sonra tekrar adliyeye gidiyorsun..çok git gel oluyor ama napıcaksın. :/

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. evrakları tamamlayıp teslim edip bütün bu prosedürü yerine getirdikten kaç gün sonra staja başlamış oluyorsun =)bide belki bilirsin ümidiyle biz bu sakalı kesmek zorundamıyız fotoğraf çekilirken staja başlarken sakallı avukat olamıyor mu =)

    YanıtlaSil
  6. stajı başlatmak senin elinde..sana belirli bir gün veriyorlar evraklarını barodan teslim alman için..bu aralık yaklaşık 15 20 gün..sen evraklarını aldıktan sonra adliyeye gidip başvurmazsan başlatamazsın..ama evrakları aldığın gün yaparsan işlemleri daha doğrusu yetiştirebilirsen aynı gün başlar stajın.resim için pek bir bilgim yok ama saç sakal birbirine karışmış resmi kabul etmezler tabi ama hafif sakallı fotoğraf kabul ediyor olabilirler ama sen yine de sorarsın.

    YanıtlaSil
  7. çok yardımcı oldun gerçekten bütün bu açıklamaların yardımların için teşekkür ederim.Başarılar

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim melis şu an tahkikat mektubu aşamasındayım. Kalan aşamaları da cevabınla anlamış oldum. İyi günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  9. Merhablar,
    Takdim kağıdının imzalayan iki avukatın 5yılı doldurması şartı var mı? Bir de 5 avukat ismi veriyoruz ya onlar içinde 5 yıl şartı var mı? Yoksa bu koşul sadece ikinci 6 ay yanında staj yapılacak avukat için mi geçerli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba
      takdim kağıdını imzalayan avukatın 5 yılı doldurması gerekmiyor. 5 avukat için de 5 yıl şartı yok sadece ikinci 6 ayda yanında çalışacağın avukatta 5 yıl şartı var muvafakatname için

      Sil
  10. aynen dediğin gibi bu koşul sadece ikinci 6 ay staj yapılacak avukat için geçerli.ismini verdiğin 5 avukat için geçerli bir şart değil

    YanıtlaSil
  11. Selamlar..Bu 5 avukat mevzusu için bir sorum olacaktı...Ben hiç bir avukat tanımıyorum..Ne yapmam lazım? Yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  12. merhaba
    oturduğun çevrede mutlaka avukatlar vardır onlarla tanışıp durumunu izah etmeni öneririm bu ricanı kıracaklarını sanmam.ya da barohandaki (baro binası) avukatlarla konuşup hallet bence.benim öyle yapan arkadaşlarım oldu.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba ben staj için bütün evraklarımı topladım tek sorum şu olacak: Bu 5 avukattan seçilirken herhangi bir sıraya bakılıyor mu? Daha doğrusu senin ilk adını yazdığın avukata mı tahkikat mektubu çıktı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunu şu an gördüm kusura bakma geç oldu biraz.
      O sıralama önemli değil kime çıkacağı belli olmuyor. Benim ikinci sırada yazdığım avukata çıkmıştı. O seçimi nasıl yapıyorlar bilmiyorum. :/

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. merhaba ben askı süresi içinde tahkikat mektubunu götürmediğimizde hangi yaptırımla karşılaşıyoruz onu merak diyorum.

    YanıtlaSil